Bevrijdingsvuur 2017

Geschreven door: Pieter van der Lucht op Zaterdag 06 Mei 2017, 938 keer bekeken

AvPEC 1910 bracht ook dit jaar weer de fakkel mee vanuit Wageningen. Met dit vuur werd het bevrijdingsfestival Overijssel geopend.

Traditioneel is er een groep lopers die de fakkel 'snachts in estafettevorm naar Zwolle brengt. In Zwolle wordt de groep dan opgewacht door een groep pupillen en G-atleten die de fakkel begeleiden door het centrum van Zwolle naar het hoofdpodium.  Een behoorlijk imposante ervaring om in je clubkleuren zo over de massa mensen uit te kijken. Dankzij Jan Burgman zijn er ook weer foto's beschikbaar.
 

Achtergrond van de traditie:
Op 5 mei 1948 kwam het bevrijdingsvuur voor het eerst in Wageningen aan. Oorspronkelijk was het een initiatief van een groep Eindhovenaren die al in 1945 het vuur ophaalde uit Bayeux. Bayeux is een klein provinciestadje in Normandië. De plek waar de geallieerden tijdens D-day voor het eerst voet aan wal zetten. Bayeux was op 7 juni 1944 de eerste bevrijde stad na D-day.

Sinds 1963 liet Wageningen een brander installeren in het kantoor van de Gemeentelijke Gas- en Waterleidings-bedrijf en vanaf dat moment werd door deze brander het vuur eeuwig gehouden. Sindsdien komen elk jaar de atleten in de late uren van de vierde mei naar het ketelhok om een fakkel aan te steken en deze naar de vuurschaal op het 5 MeiPlein te brengen. In jubileumjaren, zoals 1970, 1995 en 2000 is de vlam van Wageningen vernieuwd met 'origineel bevrijdingsvuur' uit Normandië.

Sinds 1948 is het traditie geworden om vanuit Wageningen het vuur naar andere plaatsen in Nederland te brengen. Alle deelnemers zoals atletiekverenigingen, scholieren, 4/5 mei comités uit steden en dorpen halen in Wageningen op het 5 Meiplein het vuur op en brengen het naar hun eigen woonplaats. De aankomst van het bevrijdingsvuur in de eigen woonplaats is een mooie symbolische start van de plaatselijke 5 mei activiteiten.


Bijlagen